Глътка красота

Навремето имах колега, който от години шиеше гоблени. Изписваше ги по Вилеровия каталог. Всичките стени в дома му бяха покрити с неговите гоблени. Някои от тях той ушиваше в 2-3 екземпляра да има и за децата. Беше местна забележителност мъж, който бродира гоблени... През ден у тях идваха гости да видят тази красота. Често ни приемаше в дома си нас,  няколко негови колежки, да им се порадваме, като се опитваше да ни запали да започнем и ние. Но никоя не пламна и не се нае, само се удивлявахме  на огромното му търпение.

Трябваше да минат години, когато нещо сякаш ми стана изведнъж се запалих и аз. До три часа през нощта шиех, а в 6 часа ставах, за да отида на работа. За една година уших 6 гоблена. Само който е бродирал гоблен може да си представи какъв труд е това...

После намалих темпото, но не секна наслаждението да виждам как бод след бод се оформят образите, изпъкват цветовете и върху панамата най-накрая се пренася красотата  на картината от каталога.

Мисля си, че това увлечение дойде съвсем навреме и не случайно (няма случайни неща). 80-годишната ми майка прекара последната година от живота си на легло. Пенсионирах се по-рано, седях в нейната стая и шиех. Говорехме си за какво ли не. Малко по малко я въвеждах все по-навътре в света на духовното. Четеше книгите на Шърли Маклейн, коментирахме. Понякога тя казваше : Ела да обменим малко енергия. Сядах на леглото й, хващахме се за ръце и седяхме така 5-10 минути. Виждах просветленото й лице и знаех, че осъзнава всичко, което става. И един ден в тишината на стаята тя отвори очи и с абсолютна категоричност каза : Аз знам, че няма да умра !

След време замерих положителната енергия на всеки гоблен. Беше доста висока, особено на иконите. Всеки от стотиците хиляди бодове бях направила аз, с двете си ръце...Бях вложила в тях част от своята енергия, от своята сила, от живота си.

Казват, че настоящият век наред с други неща е време за творчество, за работа с ръцете. Мисля си в колко ли много хора се крие искрица, която чака да намери осъществяване, изява. Заобиколени от какви ли не чудеса на техниката в бита си, все по-рядко използваме ръцете си, за да оставим след себе си нещо красиво.

Когато почувстваш, че си напрегната, че нещо с енергиите в теб не е наред, каза ми веднъж първият ми учител в курса по медитация, направи нещо с ръцете си, но да не е чисто механична работа, да има елемент на творчество. Опитай да нарисуваш нещо, да напишеш стихотворение, да съчиниш и запишеш песен, да изработиш нещо от глина или дърво...

Един ден, когато установих, че енергията ми много е паднала, вместо да прибегна към познатите ми методи, реших да изпробвам този съвет опитах да напиша стихотворение, макар да знаех, че само намерение не е достатъчно. Както и да е, цял час писах, задрасквах, появиха се 2-3 двустишия, но стихотворение не можа да се получи.

Какво беше учудването ми, когато се оказа, че енергията ми се е повишила максимално!

Заинтригувана, потърсих информация защо стана така, нали всъщност не можах да напиша стихотворение, до краен продукт не се стигна...Отговорът беше : Важен е творческият процес, в който ти потъна изцяло...Това е обмен на енергия на друго, по-високо ниво. Процесът е много важен, защото той отваря в човека канал за творческа енергия и осигурява възможност на Духа да реализира своята цел, а тя е да ръководи душата по Пътя, като й помага чрез творческия процес да изживее поне малко от вълнението, което е изпитвал Бог, когато е сътворявал Света.          

 

Исус

Исус

Размер  16 x 22 см.

 

     
Свети Георги убива змея

Свети Георги убива змея

По икона от 18 век.

Размер 23 х 30 см.

22 цвята.

Кат. номер по Вилер: 3561-0

 

     

Божията майка

Божията майка, 19 цвята

По руска икона от 18 век.

Размер 22 х 28 см.

19 цвята.

Кат. номер по Вилер: 3560-9

     

Скалната мадона 

Скалната мадона, 26 цвята

Размер 18 х 23 см.

26 цвята.

Кат. номер по Вилер 3683-3.

 

     

Мадоната с младенеца

(смарагдовата мадона) 

Мадоната с младенеца

Размер 26 х 30 см.

25 цвята.

Кат. номер по Вилер 3560-9.

 

     

Червената мадона 

Червената мадона

Размер  22 x 28 см.

19  цвята.

Кат. номер по Вилер .3543-6

 

     

Мадоната на Мурильо 

Мадоната на Мурильо, 39 цвята

По картина на Естебан Перес Мурильо Бартоломе

Размер 23.5 х 34 см.

39 цвята.

Кат. номер по Вилер 3565-4.

 

     

Казанската мадона 

Казанската мадона

По руска икона.

Размер 22 х 28 см.

17 цвята.

Кат. номер по Вилер: 3544-7

 

     

Хубавата мадона 

Хубавата мадона

Размер 20 х 28 см.

34 цвята.

Кат. номер по Вилер 3660-5.

 

     

Ваза с рози 

Канадски рози

Размер 30 х 29 см.

     

Дете с куче 

Дете с куче, 30 цвята

 

По картина на Джошуа Рейнолдс (1723-1792)

Размер 24 х 33 см.

30 цвята.

Кат. номер по Вилер: 3587-1

 

     

Пинки 

Пинки

По картина на Томас Лаурънс

Размер 24 х 35 см.

41 цвята.

Кат. номер по Вилер 3624-8.

 

     

Летен кът 

Летен ден

Размер 63 х 47 см.

36 цвята.

Кат. номер по Вилер: 3203-0

 

     

Ваза с цветя

Ваза

Размер 24 х 28 см.

 

 

Начало